Anyagismeret

Először is, lássunk egy kis alapismereti anyagot a háztartási varrógéptűkről.

A háztartási varrógéptűk, az úgynevezett félcombú tűk. A varrógéptű részei: a comb, a szár a hornyokkal, a tűlyuk és a tűhegy, ahogyan ezt a képen is láthatjuk. A comb, a felső rész, majdnem hengeres, az egyik oldala lecsiszolt. Ezek a fajta tűk lesznek jók a háztartási gépekbe. A tű behelyezésnél nem mindegy, hogy ez a lapos oldalrész merre áll. Sajna néhány gépbe fordítva is behelyezhető a tű, és ez különféle galibát okozhat.

A comb alatt van a tűszár, és ennek az átmérője határozza meg a tű finomsági számát, ami százszorosa a milliméterben mért átmérőnek. Pl. 70-es tű vastagsága 0,7 mm, a 120-as tűé pedig 1,2 mm.

A tűszár alatt van a tűlyuk, téglalap alakú, lekerekített sarkokkal, és a szélessége megegyezik a vezető vájat szélességével.

A tű végét nevezik tűhegynek, kialakítása többnyire kúpos. Különböző textiliákhoz különböző tűhegy dukál. A strech varráshoz gömbölyűbb hegy kell, nehogy elpattintsa a szálat, a farmerhoz pedig jó hegyes, hogy könnyebben átlyukassza az anyagot. Manapság több mint egy tucat tűből választhatjuk ki a legmegfelelőbbet. Ennek a feltétele, hogy ismerjük, hogy mi az ami létezik! 

A varrógép tűk jelölési rendszere az alábbiakat tartalmazza a leírt sorrendben: 1. Tűrendszer jellemzője, 2. Hornyolat, 3. Hegy formája, 4. Tűvastagság

 A háztartási varrógépek tűrendszere általában  130/705, a hornyolat ennél a rendszernél H.

A hegyformáját egy,vagy több betű jelzi. Pl. S közepes gömbhegy, J nagyon vékony hegy farmeranyagokhoz. Ha ez a jel hiányzik, akkor a tűnek kis gömbhegye van, és szinte minden varrható vele.

A jelsorozat utolsó tagja a tűvastagság, háztartási varrógépeknél 60 és 120 között.

Könnyű anyagoknál, vékonyabb cérnához 60, 70, 75 tűvastagság a megfelelő. Közepesen nehéz anyagot, varrócérnával a 80, 90-es tű varr szépen. Nehéz anyagokhoz pedig 100,110, és 120-as tű ajánlott. Az alábbi táblázatban láthatjuk, hogy az egyes textilekhez milyen típusú varrógéptűt kell vásárolni:

Textil anyagismeret:

Gyakran ismételt kérdés, hogy egy adott anyagot kell-e avatni varrás előtt vagy nem. Az avatás tulajdonképpen azt jelenti, hogy az adott anyagot azon a hőfokon mossuk ki, amin majd a későbbiekben mosni fogjuk. Ezt nem is kell feltétlenü a mosógépben megtennénk. Egy lavorba is beáztathatjuk az anyagot forró vízbe és megvárjuk, amíg kihűl. Száradás után például fehér, 100% pamut tartalmú lepedővászon akár 10%-ot is összemenet 70-80°-on. 40°-on pedig kb. 5%-ot.
Az összemenés mértéke tehét függ a hőfoktól és anyag pamuttartalmától is. Minél nagyobb az anyag pamuttartalma, annák többet mehet össze.

Batiszt Pamutból, lenből, gyapjúból vagy pamut/poliészterből készített, finom, vászonkötésű szövet. Fehérített,  pasztellszínekre festett vagy apró mintás lehet. Kedvelt, jól mosható anyag. Varrott csipkék (madéra) alapanyagaként is használják, létezik hímzett, bordűrrel díszített változata is. Lánykablúz, ruha, ing, fehérnemű készülhet belőle.
Angin (tollangin) 100% pamut. Olyan sűrű szövésű anyag, hogy még a tollnak a kemény, szúrós része is nagyon nehezen tud áthatolni rajta. Épp ezért főleg a párnák, takarók belsejében találjuk meg az angin. Ebbe teszik a tömőanyagot.
Ballon Puplinszerű, de durvább cérnából készült pamutszövet. Néhány fajtája 100% PE, azokat is ballonnak hívják. Gyakran impregnált. Könnyű kabátok (ballonkabát), esőkabátok, ruhák, nadrágok készíthetők belőle.
Bársony (tükörbársony) A bársonynak a legdrágább változata selyemből készül. Luxuscikk mostanság. Készülhet még pamutból, gyapjúból vagy szintetikus anyagokból is. Amit spandex-el kevernek, azok rugalmasak. Sűrű, nehéz esésű anyag. A tükörbársony az a bársonynak egy fajtája. Nagyon szépen visszatükrözi a fényt a hullámoknál, gyűrődéseknél. Nagyon elegáns, előkelő viselet.
Bébi plüss 100% poliészter, de a mai technológiának köszönhetően nagyon finom tapintású. A csecsemőruházat nélkülözhetetlen alapanyaga. Rugalmas, puha, sokrétűen használható anyag. Rugdalózók, nadrágok, felsők, sapkák, takarók, babajátékok készítésére alkalmas. Nagyon sűrű és nagyon rövid a szőrhossza. Szabásnál nem koszol.
Damaszt 100%-ban pamut alapanyagból, Jacquard szövéssel készült, nagy szakítószilárdsággal rendelkező konyhai asztalnemű. Felhasználás: Szállodai ill. lakossági asztalnemű, szalvéta, székszoknya alapanyagként. Jellemzői: jó nedvszívóképesség, jól fehéríthető, 90C°-on mosható.
Darázsmintás pamutvászon általában fehér. Létezik vastagabb és vékonyabb változata is. A darázsos szövés vagy darázsminta a négyzetes mintára vonatkozik. Távolról nézve a méhkas külső felületére emlékeztet. Ez egy szövési technológia. Nagyon jó nedszívó az anyagának és a szövésének köszönhetően is. Ajánljuk: kéztörlőnek, törülközőnek, szauna kendőnek.
Düftin Pamutból készült, bársonyos felületű vetülékatlasz szövet. A bársonyos felületet, bolyhozással, keféléssel, nyírással érik el. Melegségénél fogva kedvelt téli ruhaanyag. Főképp nadrágok, kabátok, ruhák készítésére ajánlott. Egy picit a filchez hasonlít, de sokkal jobban kezelhető, puhább, finomabb.
Farmer Láncsávoly kötésű, kopásálló pamutszövet. Eredetileg fonalban festett, létezik rugalmas változata is. Nagyon jó alapanyag kabátokhoz, nadrágokhoz, ruhákhoz, szoknyákhoz. Több színben is gyártják mostanság.
Filc Lehet gyapjú vagy szintetikus alapanyagú, ez utóbbi olcsóbb. A szintetikus filc az úgynevezett polyfilc. A polyfilc vékonyabb, így akár kézzel is könnyebben varrható, de ugyanúgy ragasztani is lehet. A filc nagyon kedvelt alapanyaga sokféle kreatív technikának. Főként játékokat, falvédőt, gyerekszobai kiegészítőket  dekorációkat készíthetünk belőle. A polyfilcet mostanság kártya asztalokra is előszerettel is viszik.
Flanell 100% pamut. Vászon vagy sávolykötésű, gyakran színes fonalból készített, könnyű vagy közepesen nehéz szövet, melynek egyik vagy mindkét oldala bolyhozott. Kellemes tapintású, nagyon finom anyag. Ágynemű, ing, blúz készíthető belőle. A gyerekek is szeretik, mert finom puha és meleg.
Frottír Általában 100% pamutból készült, lágy, hurkos felületű szövet. Fürdőköntösökhöz, törölközőkhöz, játékfigurák  készítésére alkalmas. Nagyon jó nedvszívó hatása van. Több színben is gyártják.
Karton Közepes finomságú fonalakból, vászonkötéssel szőtt, keményített, nyomott mintás pamutszövet. Általában 100% pamut. Speciális fajtája a jellegzetes kék-fehér színű kékfestő vászon. Ágynemű, falvédő, foltvarrással készített takarók, nyári ruhák, szoknyák készítésére alkalmas. Sima pamutvászonként is ismerik, de azokat az anyagokat hívjuk kartonnak vagy kartonosnak, amik kicsit merevebbek, amit főleg a sok minta okoz az anyagon. A merevség mosás után puhul.
Kevert szálas dekortextil/lakástextil 80% pamut, 20% poliester, vagy 50% pamut, 50% poliester, de ettől eltérő is lehet az anyagösszetétele ezeknek a szinte munkaruhavászon vastagságú és erősségű lakástextileknek. Mivel kevert szálasok, ezért nem igényelnek olyan erős vasalást, szépen kirúgják magukat, valamint a zsugorodási arányuk is csak 3-5% a pamuttartalom függvényében. Ajánljuk dekorfüggönynek, bútorkárpitnak vagy levehető huzatnak, textil táskának, falvédőnek, díszpárnának, szivacs huzatnak, abrosznak és még sok más célra is ezeket a remek anyagokat.
Kordbársony Általában pamutból készült, hosszanti bordás bársony. A bordaszélességtől függően különböző fajtái léteznek. A mikrokord egészen keskeny, de van széles bordázatú, regular (szabályos) és irregular (eltérő bordaszélességű), nyomott mintás fajta. Létezik rugalmas, spandexet tartalmazó strech változat is, ami nagyon kedvelt. Kiváló, strapabíró, sokrétűen felhasználható gyerekruha alapanyag. Készülhet belőle nadrág, kabát, ruha, szoknya, sapka, vékonyabb változataiból ing, blúz.
Kötött kelmék Rugalmas, nagy nyúlású, jó légáteresztő anyagok. Ezek a kelmék laza szerkezetűek, hajlékonyak, jól simulnak a testhez. Többféle kötésmóddal készülhetnek, ami miatt az anyagok tulajdonságai némileg eltérnek egymástól. Alapanyaguk is változatos, pamut, poliészter, poliamid, len vagy ezek keverékei lehetnek. A körkötött kelmék gyűjtőneve a dzsörzé (angolul írva: jersey). Pólók, felsők, szabadidőruhák, bodyk, fehérneműk alapanyaga. Pamut jersey nevén ismertek a póló és ruha anyagok.
Krepp 100% pamut. Különleges nyomási eljárással gyártott pamutszövet. A pamut tömény nátronlúg hatására erősen duzzad, zsugorodik. Ha a nátronlúgot nem a teljes szövetfelületre viszik fel, csak helyenként, akkor csak a lúggal kezelt felületen zsugorodik, így a felület fodros, krepphatású lesz. Létezik úgynevezett kérges, hólyagos vagy fodros krepp. Mintázatától függően ágynemű, ruha, blúz, ing készülhet belőle.
Lamé 100% PE. Fényes, elasztikus, nem áttetsző anyag. Létezik arany, ezüst és még rengeteg színváltozata is. Fellépő ruhákat, dekorációt szoktak készíteni belőle. A vágott szélei egy kissé bekunkorodnak, de nem is bomlik egyáltalán, így ha csak dekorációnak használjuk, akkor el sem kell szegni.
Lenvászon Többnyire vászonkötésű, pasztellszínekre festett szövetanyag. Nagy szilárdságú, kis nyúlású, jó nedvszívó képességű, jól mosható, főzhető anyagok. Hátrányos tulajdonságuk, hogy gyűrődésre hajlamosak, és nedvesség hatására, főleg első kezeléskor zsugorodnak. Emiatt a lenvászon anyagokat mindig avassuk be szabás előtt! Nyári ruhák, szoknyák, nadrágok, ingek, blúzok is készíthetők belőle. Tartós UV-fény hatására az anyag minősége, mint minden anyagá romlik.
Molinó 100% pamut. Natúr hatású, számos célra használható anyag. Felhasználás: dekorációs, ruházati, kárpitos célokra (pl. a bútorok aljára, hátoldalára is ezt az anyagok szokták tűzni)
Mivel pamut, így jól lehet rá nyomtatni is.
Munkaruhavászon Lehet 100% pamut és kevert szálas szövet is. Erős, nagyon sűrű szövésű, strapabíró anyag. Sávolyos kötésű (barázdás). Munkaruhának, babzsák fotalnek is ajánljuk.
Muszlin 100% PE. Nem gyűrődő, áttetsző, finom esésű, lágy anyag. Vágni és szakítani is lehet szabás során, ugyanis száliránynak megfelelően szakad. Felső, könnyű szoknyának, dekorációnak szokták vinni.
Műbőr/Textilbőr Gyakran összekeverik a műbőr és a textilbőr elnevezést. A műbőr tulajdonképpen "műanyagból készül". Egy textilrétegre poliuretán vagy PVC réteget visznek fel. Van, hogy ezt a műanyag réteget csak egy fóliára viszik fel és szilárdulás után a fóliaréteget alulról eltávolítják. Ilyenkor hordozó nélküli műbőrről beszélünk. A műbőr előnye, hogy rendkívül tartós, a kopást is jobban bírja, mint a textilbőr, de nem lélegzik és például ülőgarnitúrán a bőrrel érintkezve tapad és beizzadhatunk rajta. A textilbőr valódi bőr-reszelék, amit felragasztanak és préselnek egy textil hordozórétegre. Ennek előnye, hogy szellőzik és természetesen hatása, tapintása van. 10-20 év után megtöredezhet az intenzív használattól az ülőgarnitúrán, de szerintem ilyen időtávban gondolkodva kellemesebb a textilbőrön ülni minden nap.
Műszőrme Nagyon magas száltakarójú szövet vagy kötött kelme. Nyersanyaga lehet gyapjú, alpakka, poliészter, poliamid, viszkóz. Sokféle alapanyag, gyártási mód, szálmagasság,  felületi kidolgozás, szín és mintázat létezik ami nagy választékot biztosít. Kabátbélés, szőrme gallér vagy kabát, játékfigurák készíthetők belőle.
Nehézselyem 100% poliészter. Sűrű, kellemes tapintású, matt felületű, nehéz esésű anyag. Ruhákat, köpenyeket, jelmezeket szoktak készíteni belőle. Nincs műszálas hatása, mert kellemes, lágyabb tapintású és nem fénylik, mint a szatén. Vasalni egyáltalán nem szükséges, mert szépen kirúgja magát. Persze, ha évekig összegyűrve tárolják, akkor lehetnek benne gyűrődések. Beavatni nem szükséges, összemenni mosás után sem fog. Varrni is könnyű, mert nem csúszik el egymáson a két felület.
Nyugágyvászon Kevert szálas, pamut vagy poliészterből is készülhet. Nagyon nagy strapabíró képessége van. Készülhet UV-álló, vízálló verzióban is. Ha vízálló, akkor egy vékony vízálló rétege is kerül az anyag hátoldalára, ami nem fogja átengedni a vizet. Persze az UV-álló anyag sem lesz éveken át tökéletesen színtartó, de jobban ellenállnak a szálak a nap káros hatásainak, mint a sima változatok.
Organza 100% PE. Sűrű szövésű, áttetsző, kicsit keményebb anyag. Leggyakrabban függönynek használják vagy dekorációs célokra. Létezik a tükörorganza változata is, amely a a hullámoknál, gyűrődéseknél nagyon szépen fénylik a fényben. Ezt a változatot inkább csak dekorációs célokra használják, de igazából fényáteresztő függönynek is használható ugyanúgy. Vasalást nem igényel, nem gyűrődős anyag.
Pamut jersey Létezik 100%-os pamuttartalmú jersey, amely szövéséből adódóan egy kissé rugalmas és van a kevert szálas (60% PE, 30% pamut, 10% elasztán) változata is, amely sokkal elasztikusabb. Az hogy kevert szálas egyáltalán nem irritálja a bőrt. Nagyon kényelmes nyári viselet, jó légáteresztő. A kevert szálas verzió vasalást sem igényel. Pólót, cicanadrágot, ruhát készíthetünk belőle.
Pamutvászon 100% pamut, egyszínű és mintás változatban is gyártják. Könnyen lélegző, természetesen anyag. Jó nedvszínó képességű, vasalást jól bírja. Ajánljuk ruhaneműnek, pörgős szoknyának, ágyneműhuzatnak, textil szatyornak és még sok másnak is. Nagyon sokrétű anyag. Varrás előtt beavatása ajánlott, mivel 5-10% között van a zsugorodási aránya.
Panama (minimat) 100% PE, sűrű szövésű, általában 145-150 cm széles anyag. Könnyű esésű és olcsó, így általában sötétítő függönynek, abrosznak használják. Vasalást nem igényel, szállra szokták húzni és úgy kiszabni.
Passzé Szabadidőnadrágok aljára, ujj végére, kabátok ujjának végére használják, illetve derékrészre is. Ha derékrészbe tesszük, akkor általában plusz gumit is szükséges tenni a passzé alá, hogy ne csússzon le a derékról. A mennyiséget tekintve a passzé végleges szélességének a dupláját kell megvennünk, plusz 5 cm ráhagyást. Ha pl. egy 6 cm-es passzét szeretnénk tenni a pulcsink ujjára, akkor 12+5 cm-t, vagyis 17 cm-t kell vennünk a passzéból. A passzé lehet körkötött is, bordás vagy sima. A télikabátokhoz használatos passzé nagyon erős, gumis, bordás, azt nadrágra ne tegyük, mert oda nagyon vastag lesz.
Pelenka anyag 100% pamut, általában fehér, de már gyártanak színeset és mintásat is. Vékony, gézszerű anyag, de annál valamelyest vastagabb. Jó nedszívó képességű. Mosható pelenkát, , kozmetikai kendőt, gyálkendőt szoktak készíteni belőle. Akár 90 fokon is mosható a fertőtlenítés végett. Varrást előtt érdemes ezt is beavatni, mert összemegy, mivel 100% pamut.
Polár 100% PE, puha,meleg anyag. Nem annyira puha, mint a well-soft, de ez is teljesen alkalmas pulóverek, sapkák, takarók, kisállat fekhelyek készítésére. Vasalni nem szabad, beavatni varrás előtt nem kell, a vágott szélei nem szöszölnek, könnyen varrható.
Puplin Vászonkötésű pamutszövet szövet finom harántbordázattal. Létezik pamut-poliészter és 100% poliészter alapú is. Vastagságtól függően lehet ingek, hálóruhák, blúzok, ruhák alapanyaga.
Selyem/hernyóselyem A selyem a köznyelvben általában a hernyóselymet, a selyemlepke (Bombyx mori) hernyójának mirigyváladékát jelenti. A szintetikus szálas anyagok előretörésével jelentősége csökkent, az összes textilnyersanyag-felhasználásnak mindössze kb. 0,2%-át teszi ki. A selyem puha, lágy fogású. Öltözködési célra ruha, szári, kimonó, nyakkendő, sál, legyező készül belőle.
Szatén 100% PE, létezik sima és elasztikus verziója is és ezeknek is több vastagsága van. Fényes, selymes fénye van. A legolcsóbb és legvékonyabb típusa a dekor szatén vagy karnevál szatén, amit dekorációs célokra szoktak használni. Az ennél vastagabb változatból szoktak ágyneműhuzatokat, ruházati cikkeket készíteni. Az elasztikus szatén pedig kényelmes viselet, mert kissé nyúlik.
Taft 100% PE. Létezik sima és gyűrött változata is. Nehéz, sűrű szövésű anyag, ahol hullámosodik vagy gyűrődik, ott fénylik. Nagyon szépen játszanak rajta a színek.
Textilhatású viaszos vászon/impregnált vászon A viaszos vászon továbbfejlesztett verziója. Egy vastagabb lakástextilre/dekortextilre van egy vízzáró réteg. A textil rétegnek köszönhetően ez a fajta rendkívül tartós, az asztal sarkai nem tudák kitőrni és még mosógépben is lehet mosni, a vízzáró réteg nem sérül 30 fokig. A textiles oldaláról vasalni is lehet. A szekrénybe is eltehetjük összehajtva, a hajtások a használat során el fognak tűnni.
Tüll 100% PE. Több változata létezik: sima (a keményebb) tüll, a kissé elasztikus puhább tüll (más néven fátyol tüll), és a legújabb a csillámos tüll. A csillámos tüllből is van olyan fajta, ami jobban hullajtja a csillámokat, de egy idő után megáll és van olyan is, ami egyáltalán nem hullajtja már az elejétől. Az összes verzió lyukacsos, a vizet nem szívja. Dekorációs célokra, ruházati célokra használják.
Vasalóvászon 100% pamut alapanyagra, alumínium pigment technológiával készült termék. Jó hőtartó képességű, ezüstös fényű anyag. Nem csak a vasalóvászonnak használhatjuk, de edényfogó kesztyűk bélésére is alkalmas.
Vatelin A vatelin eredetileg gyapjúból vagy pamutból készült közbélés, de manapság a köznyelvben már a műszálas közbélést is szinte mindig vatelinként emlegetik. Tulajdonképpen ma már a vatelin megegyezik a vlies-el (flízzel.) Mivel közbélés és a bőrrel nem is érintkezik, ezért ugyanazt a célt szolgálja, mint a vlies (ami ugyebár műszálas).
Vetex A vetex egy egyoldalas vagy kétoldalas ragasztós közbélés. Több fajtája is létezik a vastagságot, a végleges merevséget tekintve. Az egyoldalas vetexet a ragasztós oldalával kell az anyaghoz illeszteni és egy másik, lehetőleg pamutos anyagon keresztül maximum 180-200 fokon kell rávasalni a merevíteni kívánt anyaghoz. A hő hatására a ragasztó megolvad és hozzátapad az anyagunkhoz. A kétoldalas vetex egy vékony hálós, hártyaszerű anyag, ami papír hordozórétegen van. Ha ezt két anyag közé vasaljuk, akkor a két anyagot ragasztja össze.
Viaszos vászon A viaszos vagy viaszkos vásznak azt hiszem mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, a nagymamája konyha asztaláról. Teljesen vízálló. Egy textilrétegre van ráragasztva egy műanyag réteg, mely vízzáró hatással bír. Az éles késeket nem szereti, úgyhogy vágni ne nagyon vágjunk rajta.
Vlies (ejtsd: flíz) Hővel megszilárdított poliészter szálak. Több vastagságban is létezik. Kárpitos termékek, ruházati belső bélések, falvédők belső anyagaként használják. Üzletünkben a vékony, közepes és vastag típusa található meg.
Well-soft/Baby-soft 100% PE (poliester). A mai technológiának köszönhetően ezek az anyagok nagyon finom puhák és bőrrel érintkezve is nagyon kellemesek. A vizet egyáltalán nem szívják, beavatni nem kell őket. Vasalni nem szabad őket, mert megolvadhatnak, mivel 100% poliesterből készülnek. A baby-soft tulajdonképpen a well-softnak a selymesebb fajtája, de mindkét anyag nagyon kellemes tapintású. Felszabdalásnál a vágott szélei nagyon erősen szöszölni fognak, de ha varrás előtt kirázzuk a kertben erősen, akkor már után jó lesz. Elég lockolni is a széleit, de beszegni is lehet, vagy szatén szalaggal eldolgozni. Ajánljuk: meleg köntösnek, takarónak, kutya vagy cica fekhelynek.
Zefír Vászonkötésű, sűrű szövésű pamutszövet. Fehérítve, tarkán szőve (kockás), esetleg apró kötésmintákkal teletűzdelve gyártják. Gyakran keverik poliészterrel. Ingek, blúzok, ruhák készítésére használják.


Textil leírásunk folyamatosan bővül. Ha esetleg valamilyen anyag típust hiányol, akkor kérem küldjön egy leírást, jellemzést az adott anyagról annak érdekében, hogy ez a táblázat azok számára is segítséget nyújtson, akik még nem ismereik teljesen az adott textil típusokat. A leírást az info@rofosbolt.com e-mail címre küldheti, és mi ellenőzés után feltesszük a listába. Köszönjük az ön munkáját is, javaslatát.